2016 JRM järelkaja

Kümnendal korral Jõelähtme rattamaratonil sedamoodi ehk Flashi heietused

Väsinud, kuid rõõmsad näod, sajad tänud huvitava ja hästi märgistatud raja eest, jutud kaasakiskuvast Jägala jõest, tehnilisest kivisest Sälkorust, kiidusõnad toidupunktide teenindusest ja veel palju-palju muid toredaid emotsioone olid lõpetanud ratturite esimesed sõnavalingud selle aasta Jõelähtme rattamaratonilt. Kümnendalt JRM-lt.

Esimese ümmarguse lõpuga sünnipäevani jõudnud JRM tõi vaatamata kevadiselt külmale ja tuulisele ilmale Jägala-Joa laagripaika üle 250 ratturi. Tundus, et JRM-i “kaubamärgiks” olev ilm on sama nii aprillis kui juunis.

Külavõistlusele omases, mõnusalt sumisevas õhkkonnas oodati starti. Kuulati rajameistri selgitusi rajast ja rajatähistusest ning koguneti sõbralikult stardikoridori, lubades jooneesisele senised JRM-i võitjad: 7x võitja Alges “Massa” Maasikmets ja eelmise aasta parim Erki Kukk. Veel väikesed innustavad sõnad osalejatele ja Jõelähtme vallavanema Andrus Umboja õnnitlused singlikatele 10-aastase töö eest.

Stardipauk ja minek.

2xkaido

Ratturite minek laagripaiga tõusust oli meie üritusele omaselt rahulik. Ju teati, et esimesel tõusul kiirendades kiiremini finišisse ei jõuta. Pika maa sõitjatel ootas ees 92,6 km ja poolmaratoni omadel 50 km pikkune võistlusmaa. Viimasena veeresid üle stardijoone Jõelähtme Singli korraldatud üritustel maskotiseisusesse jõudnud Velo Clubbersi tandem „Kaido ja Kaido“Kaschan ja Martson. Kiiret ju polnud 🙂

DSC_8777Ajal, mil suured ratturid oma esimesi kilomeetreid läbisid, vallutasid laagripaiga lapsed ja noored. Korraga oli lastesõidu rada rattureid täis. Oli neid, kes tuhisesid omapäi, oli neid, keda vanemad ja õed-vennad aitasid. Mõne uljama jaoks oli see juba teab mitmes kord, mõnele pisikesele põnnile alles esimene osalemine rattavõistlusel. Kõige pisem osaleja oli 1,1-aastane Säde, kes mõnusasti issi käte lükkejõudu kasutades oma esimese rattavõistluse läbis.  Lastesõidust osavõtjad olid kõik võitjad – rajalegi läksid nii, et kõigil oli nr.1 lenksule kinnitatud!

Noortesõidul (10km, kolm 3,3km pikkust ringi), mis kulges enamjaolt 2007.aasta Jägala Joa kolmapäevaku rajal, tegid ilma noored rattakoolide ratturid.  Romet Pajur (CFC) oli klass omaette. Tüdrukute parim Annabrit Prants (KJK) aga jäi ülejäänud poistele püüdmatuks ning noppis kokkuvõttes teise koha. Poiste teine ja kolmas koht läksid Saku rattaklubi Porterracing järelkasvule – Christofer ja Richard Aderile. Prantsude pere noorem õde Ursula kindlustas tüdrukute kaksikvõidu. Kolmanda tüdrukuna lõpetas singlikate Isabel Kotkas. Kokku oli rajal 20 noort.

Laste- ja noortesõidu lõppedes tekkis laagripaigas poole tunnine vaikelu. Rajalt tulid esimesed infokillud, et 25 km on ees kuueliikmeline juhtgrupp, kuhu kuulusid lisaks Massale ja Kukele, eelmise aasta kolmas Tarmo Neemelo (Amps Extreme), Margus „Pühvel“ Sirvel (RR Siplased), Meelis Rebane (A&T Sport Team) ja Helmet Tamkõrv (Amps Extreme). Samal ajal hakkasid laagripaika laekuma ka esimesed katkestajad – Kotka mäed ja teised Ülgase-Kroodi kivised ja tehnilised singlid hakkasid mehi ja tehnikat murdma. Rohkem ikka tehnikat, mehed ise tahtsid ikka kogu JRMi rajameistri „maasikad“ läbida.

Laagripaigas olevasse kolmandasse toidupunkti (50 km) jõudsid koos neli ratturit – senised võitjad Massa ja Kukk olid pundist pudenenud. Neli esimest tegid lühikese tankimispausi. Kukk jõudis pundile järele ning möödus peatust tegemata, kuid teatas, et lõpuni seekord ei pinguta. Massa laekus laagripaika pea nelja-minutilise kaotusega – oli temagi saanud seekord rehvi parandada. Sellega oli selge, et JRM saab kolmele senise võitjale lisaks neljanda. Küsimus oli vaid, et kelle – Neemela, Rebane, Sirvel või Tamkõrv?

poolmaratoni poodiumMõni minut pärast Massat saabusid poolmaratoni kolm esimest ratas-rattas laagripaiga laskumisele. Veiko Viira (Tervisesport) ees, Karel-Georg Nõmm (CFC) ja Kaido Kriisa (CC Rota Mobilis) kannul. Viira, kes oli kogu sõidu juhtkolmikut vedanud, tegi kahjuks väikese valearvestuse ja laskis konkurendid maja läbivale kitsale lõigule ette. Majast väljudes pressis Kriisa end Nõmmest mööda ja võttis võidu ajaga 2:19:05.6, Nõmm sai sekundilise kaotusega 2:19:06,6 teise ja Viira pidi leppima seekord kolmanda kohaga ajaga 2:19:06,6. Oli JRM-i aegade tihedaim finiš!

Naiste poolmaratoni võit läks naerusuisele Porteri-tüdrukule Liis Grünbergile, aeg 3:02:38,1, nooruke Hedvig Talvik (Biathlon SK) ajaga 3:23:29,7 oli teine ja Karin Kriis (Veloplus Torq Pro Team) 3:27:49,7 kolmas.

Pikal distantsil arenesid sündmused omasoodu. Jõesuu lasketiiru – Kalevi-Liiva kiirel metsalõigul läks Sirvel oma teed. Neemela ja Rebane jäid kahekesi, Tamkõrv omakorda neist maha. Tagant lähenes Massa. Kukk keeras boksi.

Samal ajal jõudis 50.km-le naiste liider – tartlanna Age Jaanimets (Velo clubbers), peamine konkurent Mariannne“Mammu“ Palusoo (Veloplus Torq Pro Team) oli Jägala-Joa ületusel lõhkunud rehvi. Palusoo jõudis vaheajapunkti viieminutilise kaotusega. Kolmanda TP boksipeatus oli tal vaatemänguline – jões märjaks saanud sõidukingad ja sokid vahetas kuivade vastu, samal ajal kohale jõudnud Kaido ja Kaido masseerisid jalalihaseid (kas keegi pilti tegi sellest?), toidupunkt pakkus süüa-juua. Nii ta Aget jälitama hakkas. Naiste kolmandat kohta hoidis Helin Toom (Porterracing).

Kolmas toidupunkt, kus siinkirjutajal õnnestus mõnikümmend minutit viibida,  nii nagu ka kõik teised, muutusid paariks tunniks mõnusaks ratturite söögi- ja jututubadeks. Räägiti rajal toimunust, huvitavatest lõikudest ja „rehvitöökodadest“, tarbiti punktis olevat manti ja heietati, kuidas edasi. Kes küsis, mil saab koolat, millal õlut ja vorsti ja mis veel ees ootab. Sõitu nautima tulnutele oli oma aeg 🙂

Liidrid jätkasid aga omasoodu. Sirvel kindlalt liidrina, Massa püüdis kinni eesolnud ja tõusis teiseks. Rebane – Neemela sõitsid pikalt koos. Lõpujoonele jõudis Sirvel ajaga 4:09:35,5, saades JRM-i neljandaks võitjaks. Oli mees alles nädala eest Siguldas toimunud Euroopa Meistrivõistlustel rattamaratonis pidanud kannatama Lätimaa Šveitsiks kutsutud künkaid.

Massa tuli neli minutit hiljem ajaga 4:13:37,7, võttes 7 võidu kõrvale teist korda teise koha. Autasustamisel ta tõdes, et ega igakord saagi võita ning järgmisel aastal on uuesti kohal. (Igal juhul on mees JRM-i üks reklaamiartikkel 🙂

Rebane jättis lõpukilomeetritel Neemela ja vahetas eelmise aasta kuuenda koha pjedestaali kolmandaga – aeg 4:15:24,8. Esikuuikusse jõudsid Neemela (4:16:00,7) järel Tamkõrv 4:18:43,8 ja Pärnumaa mees Aigar Raja (Omniva Spordilubi) 4:23:13,5.

Naiste liidriheitluses toimus muudatus neljandas toidupunktis, kus Age pidas pikema pausi ja seda nähes Marianne loobus kaua oodatud grill-vorstist ning põrutas edasi. Hoogu jätkus lõpuni. Marianne võitis ajaga 5:40:13,7, olles kokkuvõttes 69.-s. Age saabus kuus minutit hiljem 5:46:27,7 (kokkuvõttes 73.-s). Helin Toom tuli kolmandana 6:21:00,3 täpselt 100. lõpetajana.

harju mv poodiumÜrituse raames peeti ka Harjumaa meistrivõistlused maastikuratta maratonis. Meeste ja noorte meistritiitel läks seekord Saue linna Pajurite perre. Meestest võitis Rivo (Veloplus Torq ProTeam)  ja noortest Romet. Meeste esikolmikusse jõudsid veel Indrek Epner (Kalevi Jalgrattakool) ja Aimar Pedari (RR Siplased). Noorte teine kolmas olid sakulased Christofer ja Richard Ader. Naistest tuli Harjumaa parimaks Marianne Palusoo, Helin Toomi ees ning tüdrukustest said õed Annabrit ja Ursula Prants kaksikvõidu ning Isabel Kotkas oli kolmas. 15.-18.aastste seas said meistriteks Pärtel Lahtvee (Kuusalu Rattaklubi) ja Hedvig Talvik (Biathlon SK).

Kokku jõudis lõpuni 116 pikamaa ratturit ja 57 poolmaratoni läbinut. Paar pikal maal startinut pidid tehniliste viperuste tõttu leppima poole maa läbimisega. Ainsana seni kõik korrad lõpetanud Türi Rattaklubi liige Jaanus Nõmmik kahjuks 10.korda lõpuni ei jõudnud. Libe juurikas Kalevi-Liiva vallseljakult laskudes võttis rangluu. Soovime Jaanusele peatset paranemist ja loodetavasti on mees oma 10. korda püüdmas juba järgmisel aastal.

JRM numbrimärgiga 11 toimub aasta pärast, 10.juunil 2017. Juba olen mõelnud, et muudatused tulevad ka. Noortesõit muutub noorte- ja matkasõiduks pikkusega 15-20 km ja läheb ühe-ringiliseks suunaga Kalevi Liiva metsadesse. Poolmaratoni asemel saab osaleda vaid maratoniarvestuses  võimalusega lõpetada poolel distantsil ning saada kirja tulemus lõpuprotokollis kui poole maa läbinu. Sellega võtame šnitti oma headelt sõpradelt Sakust, kes on sõnastanud maastikurattavõistluse kõige paika panevama mõtte – sõida nii palju kui jaksad!

Jõelähtme Singel tänab kõiki osalejaid, vabatahtlikke abilisi, mootorratturist eessõitjat Jaanus Mägi, kes vaatamata lühikesele etteteatamisajale tuli Laiuselt meile appi.

Täname kõiki toetajaid – Jõelähtme vald, Aiatäht, Promostar, SR Veod, Aiaauk, Citymark, LTT, A Le Coq, Eesti Pagar, Unibox, Rando Soome.

Eriliselt suur tänu klubilistele, kui ka nende pereliikmetele –  nii ürituse läbiviimisel osalemisel kui ka mõistva suhtumise eest, et klubilised viimastel nädalatel oma vaba aega pereürituste arvelt metsas müttamisega asendasid. Isiklikult tänan Arti Albertit ja Rein Lõppet, kes ühe hullu mõttega kümne aasta eest kaasa tulid. Ja loomulikult „pealiku pealikku“ Kaisat, kes selle kaadervärgi tegelikult kokku on traageldanud. Kõigi teieta seda üritust ei oleks juba kümme korda toimunud.

AITÄH!

Singlitel näeme! Novembris Kodasoo-Ruu rattasõidul ja aasta pärast Jägala-Joa laagripaigas!

Rajameister Flash

Pildid pärinevad Agnes Pajuri kaamerast ja Kaidode pilt Meelis Luiksi telefonist.

Agnese pildid